Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2017 11:25 - С Кастро си отиде една епоха
Автор: omarchaliqta Категория: Други   
Прочетен: 88 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.08.2017 11:29


 С Кастро си отиде не просто един човек или един лидер, с Кастро си отиде една епоха. Няма идеален обществен строй и сигурно няма да има такъв в глобален план, нито пък има единна и общовалидна дефиниция за "идеален". Равенство или справедливост, сигурност или свобода...до свършека на света ще има спорове и всеки ще носи своята представа за идеалния свят, пречупен през призмата на собствените си желания, битие и интелектуален кръгозор. Има обаче, общочовешки ценности, които се споделят от всички или поне от всички нормални хора- животът, свободата, мирът...Една от всички общочовешки ценности да бъде поставена под съмнение, все едно сме поставили всички под такова. Всички те са взаимно свързани и обусловени една от друга. Не може да има свобода, там където има резки социални неравенства и бедните са поставени на ръба на оцеляването, където всичко, дори човешкият живот се измерва в пари и където висша ценност е капиталът. Всички видяхме как теориите, че индивидуалната алчност ще доведе до всеобщ просперитет, се сринаха.


Новини от страната и чужбина

"Таката" обявява фалит
Петър Чобанов: ПИБ ще успее да изпълни предписанията без проблем
Вечните проблеми на пазара на труда в Европа
Урок за Бивол(и) – коя е еврокомисар Вестагер и как се чете прес-съобщение на ЕК
банки - новини, статии, анализи и коментари за банки

Трилионите в офшорките растат, а държавите са все по-задлъжнели, хората- все по-отчуждени и вкопчени в материалното като единствен залог за оцеляване в един студен и безразличен свят, където ценностите - демокрация, свобода, справедливост...са просто надписи на едни кухи и празни фасади, зад които се хили и зъби Мамонът. Милиони измират всекидневно от глад, липса на медицинска помощ, войни, а други паразитират върху тяхното нещастие.
Не се наемам да анализирам Кастро, не всичко се поддава на анализи и дисекции, но знам, че смъртта на физическото му тяло ще тласне идеите му за нов живот. Вярвам, че друг свят е възможен, въпреки припяването на удобните мантри за "греховната човешка природа" и върховенството на алчността.
Има такива хора като Кастро, луди по всички стандарти на западния циничен и комерсиален свят, които винаги ще се помнят и чиито идеи ще се предават по тъмни доби от уста на уста и под страх от наказание, но ще живеят, защото са общочовешки надежди, а има и едни такива люде, които, с всичките си милиарди и власт, ще бъдат забравени, низвергнати и изметени от ъглите на историята завинаги.
Колко власт и богатство са изтекли в каналите на времето без спомен и остатък, колко руини от величие са потънали в прах и забрава, но духовните учители на човечеството винаги ще живеят. 
Небе и земя ще преминат, но светлината на думите им няма да премине.
Кастро няма да бъде забравен. HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!



Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: omarchaliqta
Категория: Други
Прочетен: 2099
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031